Voor mij staat altijd de mens en zijn of haar verhaal centraal

Pas-de-deux met een droom was in 1996 mijn eerste boek. Dat ging over de theaterschool van mijn moeder Manja Siebrecht en haar werk met kinderen. Zij schonk mij het vertrouwen om over een heel ander onderwerp dan sport te schrijven. Ik was op dat moment 27 en kreeg de smaak te pakken.

Een jaar later volgde gelijk een onverwachte bestseller: de gebundelde columns die ik voor De Courant/Nieuws van de Dag had geschreven uit naam van de toenmalige Ajax-trainer Louis van Gaal.

Later werd ik regelmatig gevraagd om de levensverhalen van prominenten uit de voetballerij op te tekenen, van de legendarische doelmannen Jan Jongbloed en Piet Schrijvers tot PSV-voorzitter Harry van Raaij en Wim Jansen. Maar ik ben ook boeken gaan schrijven over familiebedrijven en het levenswerk van Dennis Gebbink, oprichter van Only Friends. Voor mij staat altijd de mens en zijn of haar verhaal centraal. 

De serie over vaders en zonen, gepubliceerd in VI, oogstte veel lof en verscheen uiteindelijk ook in boekvorm. De biografie over Simon Kistemaker, de laatste culttrainer van Nederland, werd door de lezers van Staantribune uitgeroepen tot Beste Voetbalboek van 2016.

Als coördinator en schrijver maakte ik in 2022 met uitgever Noblesse en enkele collega’s het kunstzinnige dubbelboek over Johan Cruijff. Later dat jaar verscheen ook mijn eerste Engelstalige boek op de markt: Mastermind. 

De pers over 'de kist'

"Een even aangrijpend als humoristisch boek" De Telegraaf

"De liefde voor het spel en het gras, de dynamiek van de kleedkamer; het brandt van de pagina's" AD

Boekenreeks

2022 Ander Licht – over het werk van theaterfotograaf Hans van den Busken
2022 Mastermind – Engelse editie van Meesterbrein
2021 Meesterbrein – biografie Wim Jansen
2020 Een familiegeschiedenis in woord en beeldJubileumboek Gebr. van ’t Hek
2020 100 jaar Groenhart – familiebedrijf (ijzerwaren) uit Noord-Holland
2020 1 van de 11 – Keepers in oranje (samen met Leo Oldenburger)
2019 De Beer van De Meer – biografie Piet Schrijvers tbv Wereld Alzheimer Dag (Edicola)
2019 Only Friends – het levenswerk van Dennis Gebbink (NSC)
2019 Aparteling – biografie Jan Jongbloed (Inside)
2018 Ajax: Het Ultieme Fanboek – kinderboek over Ajax ( WPG Kindermedia)
2018 De andere kant van het succes – verhalenbundel (Just Publishers)
2016 De Kist, laatste culttrainer van Nederlandbiografie Simon Kistemaker (VI)
2015 Only Friends, 15 jaar sportiviteit & verbondenheidjubileumboek (in samenwerking met Chris Willemsen van de Nederlandse sportboekenclub)
2014 De George Best van de Lage  Landen biografie Cees Kick (VI)
2013 Vader, Zoon en Voetbalverhalenbundel (VI)
2012 Familie in bedrijf jubileumboek drukkerij Rijser (eigen beheer)
2008 De Tragedies – verhalenbundel (De Boekenmakers)
2007 Vader & Voorzitter – biografie Harry van Raaij (De Boekenmakers)
2002 Keepen is een kunst – biografie Piet Schrijvers (Bzztôh)
2000 Twee keer geel is rood – regels van het spel, verteld door John Blankenstein (Bzztôh)
1997 Mijn jaren bij Ajax – gebundelde columns Louis van Gaal (Bzztôh)
1996 Pas-de-deux met een droom jubileumboek Nederlands Kindertheater (eigen beheer)

Johan Cruijff 75

Ter gelegenheid van zijn 75e geboortedag verscheen deze dubbelbox over Johan Cruijff. Een puur eerbetoon aan de beste voetballer aller tijden, gemaakt in samenwerking met zijn familie. Het bestaat uit een fotoboek met louter beeld van Barton van Flymen. En een tekstboek met negen thema’s waarin de mens Cruijff wordt ontleed. In samenwerking met andere auteurs.

512 pagina’s – €189,99
Bestel het boek hier

De andere kant van het succes

Een nieuwe uitgave van De Tragedies, tien jaar later. Geactualiseerd en aangevuld met David di Tomasso, François Sterchele en Abdelhak Nouri. De eerste stierf in zijn slaap, de tweede door een auto-ongeluk. Nouri bleef leven, maar hield blijvende hersenschade over aan de hartstilstand die hij kreeg op het voetbalveld.

304 pagina’s – €17,99
Bestel het boek hier

Aparteling

Alles is apart aan Jan Jongbloed. Zijn carrière als eerste vliegende kiep van Nederland. Zijn records. Zijn twee WK-finales. Zijn persoonlijke tragedies. En zijn leefwijze, zo verpletterd eenvoudig dat hij vanzelf bijzonder is voor een man van zijn statuur. De kleermakerszoon werd een vedette tegen wil en dank; die niet naar Ajax ging omdat hij vissen leuker vond dan voetbal.

312 pagina’s – €21,99
Bestel het boek hier

De Kist

Simon Kistemaker was de laatste culttrainer van Nederland. Een motivatiekunstenaar met de knoet in de hand en het hart op de tong. De lastigste spelers waren zijn grootste fans. Kater had De Kist zijn gestaalde mentaliteit hard nodig in een verbeten strijd tegen een hersentumor en prostaatkanker. Maar hij overwon.

€xx,xx
Uitverkocht

1 van de 11

Keepers… Het zijn aparte gevallen. Deze verhalenbundel bevat portretten van elf illustere internationals met het hoogste aantal duels. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor Jan Jongbloed, vanwege zijn twee WK-finales. Een boek schrijven over 1 van de 11 en er dan 12 opvoeren: dat is dan weer typisch. Voor keepers. (in samenwerking met Leo Oldenburger)

224 pagina’s – €21,95
Bestel het boek hier

De Tragedies

In de sport draait alles om prestaties. Om roem. Maar wat gebeurt er met een voetballer als hij op een dag door het noodlot definitief van zijn voetstuk wordt getrokken? Dan wordt alles onbelangrijk.
Tragedies zijn er in overvloed. In dit boek twaalf indringende verhalen.

€xx,xx
Niet meer te koop

Ajax: Het ultieme fanboek

In dit kinderboek kom je alles te weten over de grootste club van Nederland: Ajax. Was het tenue altijd rood-wit? In welk stadion voetbalde Ajax voordat de Johan Cruijff ArenA er was? En moet je doen om zelf prof te worden? Alle grote spelers trekken voorbij, er is een rondleiding door de kleedkamer en nog veel meer…

96 pagina’s – Alleen nog tweedehands verkrijgbaar
Bestel het boek hier

Meesterbrein

Wim Jansen werd door zijn vakgenoten uitvoerig geprezen om zijn kennis; in het openbaar was hij weinig mededeelzaam. In Meesterbrein, dat ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag in oktober 2021 verscheen, doorbreekt hij het stilzwijgen. Zijn levensverhaal en visie gaan hand in hand. Ook in luxe uitgave verkrijgbaar.

272 pagina’s – €27,95
Bestel het boek hier

Vader, Zoon en Voetbal

Zonen van mannen die naam hebben gemaakt in het voetbal, ze zijn er in alle soorten en maten: spelers, trainers, scouts, beleidsbepalers, zaakwaarnemers. Sommigen overvleugelden hun vader. Anderen worstelden met de vloek van de vergelijking. Dertig persoonlijke portretten.

430 pagina’s – €14,95
Bestel het boek hier

De Beer van De Meer

Piet Schrijvers was een markante doelman met een allesomvattende bijnaam. Hij groeide uit tot het boegbeeld van FC Twente, Ajax en het Nederlands elftal. Op zijn 72e werd vastgesteld dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed. In deze biografie komt alles voorbij: zowel zijn imposante carrière als zijn persoonlijke leven.

256 pagina’s – €21,95
Bestel het boek hier

Cees Kick

Cees Kick had alles mee. Zijn naam, zijn uiterlijk, zijn voetbalcapaciteiten. Op zijn zeventiende een van de eerste profs in Amsterdam. Maar in de herfst van zijn leven was de flamboyante aanvaller een vergeten vedette, hunkerend naar erkenning. Geboren voor het geluk, getekend door tragiek.

207 pagina’s – €14,75
Bestel het boek hier

Mastermind

Na het succes van Meesterbrein was er ook veel vraag naar een vertaling vanuit Schotland, waar Wim Jansen een legende is. Uitgebreid met een voorwoord van Jansens rechterhand Murdo MacLeod, een hoofdstuk over oud-speler Paul Lambert en extra foto’s. Voorzien van een fraaie groen-witte Celtic-cover werd Mastermind in september 2022 in Glasgow gepresenteerd.

260 pagina’s – €24,95
Bestel het boek hier

Ander licht

Na de dood van mijn vader bleef ik achter met de sleutel van zijn schatkamer. Hier vond ik honderden originele foto’s op het gebied van dans, jazz, cabaret, chansons en toneel. Van Armstrong tot Aznavour, van Shaffy tot List, van Kan tot Sonneveld, van Radius tot Noerejev. Sindsdien was het mijn wens dit unieke tijdsdocument te maken.

312 pagina’s – €39,90
Bestel het boek op deze pagina.

Een bijdrage leverde ik aan de volgende boeken

2022 Johan Cruijff/Ik & Wij – een luxe cassette als eerbetoon op de 75e geboortedag van Cruijff
2011 Peter Pan Vakantieclub – over de tak van Transavia die zich inzet voor ernstig zieke kinderen
2021 Waar woon jij? – de geschiedenis van Purmerend
2021 Hollandse meesters – ode aan de Nederlandse voetbalcoach
2019 Meesterlijk – biografie Keje Molenaar (Edicola)
2017 A.V.V. RAP Gedenkboek – over de eerste landskampioen van Nederland (eigen beheer)
2016 Ze lullen maar een eind wegover het leven van John Blankenstein (NSC)
2014 Passie en lef – over het familiebedrijf van kaasmaker Henri Willig (eigen beheer)